Home

Quan estudiava geografia en segon de Batxiller, el nostre professor, parlant sobre activitat econòmica, ens va donar una definició un poc basta, però molt encertada, del que és el turisme:

-Turisme és que vinga la gent, es deixe els diners i se’n torne a sa casa.

I eixa és la premisa bàsica de la qual parteix. Necessitem gent que vinga de fora, amb renta disponible per passar uns bons dies de vacances, i que, una vegada gaudit el parèntesi vacacional, retorne a la seua vida diària en el seu país o zona d’origen. I clar, que necessita aleshores un lloc per a ser punt d’atracció de turistes? En primer lloc, tindre coses interessants que oferir, ja siga monuments, sol i platja, paisatges, bona natura, etc. En segon lloc, per suposat, infraestructura hostalera: pensions, hotels, albergs, cases rurals, restaurants, i tot allò necessari per a passar uns dies.

Una vegada fet aquest breu anàlisi, anem a veure si és el nostre poble un poble turístic. Anem a vore, que podem oferir al visitant? Una torreta medieval, una església com un altra i alguns carrers adoquinats. Vist en mitja hora, si és que hi ha algú interessat. No pareix massa tentador per al de fora. A primera vista, no complim el primer requisit. Anem a veure el segon doncs. Infraestructura hostalera. Pel que fa a bars i restaurants, en temin una trentena, però la gran majoria estan enfocats a la parròquia local. Si de cas hi ha algun que causa furor entre els estrangers és el Wok. Típic del poble, com no! Així que la papanda del viatger ho té més que solucionat. Ara voldrà dormir un poc per a continuar la visita, li han dit que adoquins pocs, però que tenim una sublim col.lecció de pedaços en l’asfalt i voreres a mitjan fer. Sorpresa! Sols hi ha un. L’alcoià, i no te pinta de ser d’allò més ampli. Així doncs, crec que ho tenim mal per a oferir-li al visitant alguna cosa diferent (les nostres festes podrien ser-ho, però no tenim ningun tret distintiu que ens diferencie).

Imatge

Típica estampa vergerina: Llenç ocre junt a restes arqueològiques abandonades. Pura poesia.

Arribem així a la conclusió, prou evident, per cert: El Verger no és un poble turístic. No us calfeu el cap, no anem a guanyar-nos la vida dels que vinguen de fora. Aquests anys de vi i roses ha hagut aquesta percepció (som de la Costa Blanca, ja està tot solucionat). Però realment, l’activitat econòmica d’El Verger aquestos anys ha sigut empreses de la construcció, industries auxiliars, i provisió de mà d’obra poc qualificada per als municipis turístics del voltant (Dénia, Xàbia, Els Poblets). És a dir, hem contribuït a la “indústria” turística, però de forma indirecta, no com a poble turístic, sinó proveïdor de serveis.

Imatge

Al posar tota la pasta en una entrada, les demés com a que tenen menys glamur, però és sols un efecte òptic, clar.

Però ací ve la gran pregunta: i tos els xalets, adossats i bungalows que hem fet que? Ací, amics meus, és on hem comés el gran error: vendre. Sí, encara que quatre hagen fet petites fortunes, que a estes altures de la crisi ja s’hauran polit, quedant-se així sense terra ni diners, aquesta activitat ha servit per a ben poc, per no dir, parlant en plata, que ha sigut la nostra ruina. Si ens remetem a la gran definició del meu professor, Fallen dos coses: venen a quedar-se i no es deixen els diners. En el moment que el turista no lloga un hotel o una casa, sinó que la compra, establix una relació més sedentària, tant en allò social com en allò econòmic, que és el que ens ocupa: Si es queden en un hotel o una casa que no és seua, i venen una vegada, ixen a sopar a bars i restaurants, compren souvenirs i demés activitats típiques i tòpiques. Però en el moment que es convertixen en “residents”(som el geriàtric d’Europa, per si no us havíeu adonat), ja no venen a gastar tan alegrement. No fan un benefici econòmic, sinó al contrari, generen una despesa social com qualsevol local i deixen de ser un factor generador de riquesa.

I amb aquesta breu reflexió, arribem a un altra conclusió: per a que fa falta doncs una Regidoria de turisme i un tourist info? L’única utilitat que he vist és que l’alcalde, el regidor de torn i algun altre despistat es polisquen pasta de l’ajuntament a Fitur. No necessitem aquestes despeses en una regidoria que es suposa que ha d’existir sí o sí, i dedicar els recursos disponibles al foment de l’activitat econòmica, però aquest tema el deixem per a un proper article.

Imatge

Aaai, quins temps aquells en els que quedaven amb els amiguitos del alma i gorrejaven a l’ajuntament.. espera, però si encara ho fan!

Aleshores, trobe innecessària la regidoria de turisme i el Tourist Info, que pel que veig al seu Facebook es dedica a organitzar viatges als vells del poble cap a fora (quan el seu objectiu hauria de ser just el contrari) i dedicar de veres els recursos econòmics balafiats al foment del teixit econòmic local.

Basili Salort Bertomeu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s