Home
Imatge

El riu Girona al seu pas pel nostre poble.

Ja fa prou de temps, que vinc donant-li voltes a la mateixa qüestió: com pot ser que tenint un riu que travessa el nostre poble, que vertebra i és part fonamental de la morfologia del mateix, que és senya de la nostra identitat, el tractem tant malament?

Fa fàstic veure com any rere any s’acumula fem de tot tipus al llarg de tot el tram que va per dins del poble, i saber que després tot pararà a la mar, a una mar Mediterrània cada dia més contaminat. Ara comptem amb l’agravant del mercat a la vora del mateix, omplint de brutícia encara més, donant una imatge realment depriment.

Imatge

Exemple d’acumulació de residus del mercat.

Però, que fem per evitar-ho? Facen un senzill exercici: vagen amb un paper o borsa per tirar i peguen una volta pels carrers al voltant del riu. Intenten dipositar-ho en una paperera. Difícil, veritat? No hi ha ni una. Es veu que entre enginyers, contractistes, urbanistes i regidors, no se’ls ha ocorregut posar ni una trista paperera a la vora del riu. Total, pensaran, paperera més gran que és el riu no hi ha. Això si, quan la Confederació hidrogràfica depenia del govern anterior,del malvat Zapatero, si que s’omplia la boca l’alcalde en exigir la neteja del llit, però es veu que des que manen els seus, està tot solucionat o toca callar i tragar, com fan els correligionaris de la Generalitat. Ja es sap, no cal destorbar a l’amo amb nimietats.Per no parlar de les neteges amb tractor de cada estiu, que enterren la brutícia amuntonant-la a les vores. Tapar el problema no és solucionar el problema.

També vull apel·lar a tots aquells que passem cada dia pel seu costat, o que vivim en front d’ell, que intentem mantindre’l net entre tots, i siguem conscients del valor ecològic que suposa tindre un riu net i sà. Si ens posem tots d’acord, de segur que podem millorar l’aspecte i la salut del Girona.

Així doncs, des d’ací li exigisc al regidor de l’àrea, a José Enrique Moncho, que instal·le papereres al llarg de tot el riu, destine treballadors per a netejar el riu periòdicament, que controle els residus que genera el mercat, i realitze ordenances dirigides a castigar a qui embruta i contamina, i que protegisca aquest tram. També cal que exigisca a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer un millor control i manteniment de tot el llit.

En aquest sentit, vull felicitar a la plataforma Riu Girona per la seva proposta de declaració com a zona protegida els trams mitjà i baix del riu, tot un encert per la seva part. Des d’ací anime a continuar amb la tasca de reivindicació del nostre espai natural i a reclamar davant de qualsevol instància el que calga, siga ajuntament, diputació, Generalitat o govern central. No deixeu que els vaivens dels partits arruïnen la vostra tasca i no deixeu d’exigir responsabilitats a aquells que han de vetlar per la seva conservació, com és l’Ajuntament d’El Verger, entre altres.

Basili Salort Bertomeu

2 thoughts on “El nostre riu, la nostra assignatura pendent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s